ועדה רפואית ביטוח לאומי – נכות כללית

זכאי להגיש תביעה לקצבת נכות כללית מי שנמצא בגיל עבודה, כלומר החל מגיל 18 שנים ועד גיל הפרישה. קבלת קצבת נכות כללית מביטוח לאומי כרוכה בתהליך ממושך, הכולל מספר שלבים שונים. לאחר הגשת התביעה, השלב הבא הוא זימון להופיע בפני ועדה רפואית, המהווה חלק מכריע בקביעת אחוזי הנכות הרפואית. הוועדה הרפואית קובעת אחוזי נכות רפואיים, שמהווים בסיס להחלטה על דרגת אי-כושר ואם התשובה אכן חיובית – הביטוח הלאומי מעדכן את התובע לגבי סכום הקצבה. במאמר הבא נפרט על כל מה שחשוב לדעת לקראת ועדה רפואית ביטוח לאומי.

מהו הרכב הוועדה?

ועדה רפואית ביטוח לאומי מורכבת מרופא מומחה (או כמה רופאים מומחים בתחומים שונים), וממזכיר, שתפקידו לרשום פרוטוקול של הוועדה וליידע את התובע על זכויותיו. כדאי לדעת כי ניתן להגיע לוועדה הרפואית עם מלווה, עורך דין או מתורגמן במידת הצורך. במקרים שבהם התובע סובל ממחלות או ליקויים רפואיים שונים, ייתכן שיהיה צורך במספר ועדות רפואיות. ייתכנו מקרים מסוימים שבהם לא תידרש הגעה לוועדה רפואית, והביטוח הלאומי יקבע את הנכות על סמך המסמכים שהוגשו בלבד ללא נוכחות התובע. כדאי לברר אילו מקרים רלוונטיים, ניתן לבדוק זאת בחוזר המוסד לביטוח לאומי.

הכנות לקראת ועדה רפואית ביטוח לאומי

וד לפני הוועדה אתם נדרשים להגיש תביעה, הכוללת את כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים להגשת התביעה. חשוב כבר בשלב הזה לעשות עבודה יסודית, כדי לוודא שהוועדה הרפואית לאחר מכן תקבל את כל המידע הנחוץ לצורך קבלת ההחלטה. ניתן לברר דרך המוסד לביטוח לאומי אילו מסמכים רפואיים מומלץ לצרף לתביעה.

כמו כן, ניתן וכדאי לצרף לוועדה חוות דעת רפואית מטעמכם. חוות דעת מומחה רפואי תפרט את מצבכם הרפואי, ותסביר בצורה מקצועית איך היכולת שלכם לעבוד נפגעה בעקבות מצבכם הבריאותי. זאת ועוד, חוות דעת רפואית מטעמכם תסביר ותנמק כיצד מצבכם הבריאותי מביא לפגיעה בכושר השתכרותכם. אמנם הוועדה בביטוח הלאומי אינה מחויבת לאמץ מסקנות חוות דעת רפואית חיצונית, אך חוות דעת רפואית חיצונית מטעם התובע מחייבת התייחסות של הוועדה הרפואית בביטוח לאומי.

ועדה רפואית

ועדה רפואית ביטוח לאומי – שלבי התהליך

שלב ראשון – עיון במסמכים הרפואיים שהוגשו בתביעה על ידי הרופא המומחה. רק לאחר שלב זה תוזמנו להיכנס לחדר, תתבקשו להציג תעודת זהות – ויוצג בפניכם הרכב הוועדה, לרבות שמו ותחום מומחיותו של הרופא.

שלב שני – בדיקה רפואית. אם ישנם מסמכים שברצונכם להוסיף לתביעה, ניתן לעשות זאת בשלב זה. במהלך הבדיקה תתבקשו לפרט לגבי ליקויים רפואיים ו/או מחלות שאתם סובלים מהם ועל האופן שהם משפיעים על התפקוד היומיומי שלכם. בהתאם לסוג הליקוי, הרופא יחליט אם ישנו צורך לבצע בדיקה גופנית. אם הרופא יראה צורך בביצוע בדיקות נוספות, תקבלו הפניות רלוונטיות והתהליך ימשיך רק לאחר השלמת הבדיקות. אם יידרשו מסמכים נוספים, קביעת אחוזי הנכות תתקדם רק לאחר קבלת כל המסמכים.

שלב שלישי – סיכום וקביעת אחוזי הנכות הרפואית והתפקודית. שלב זה למעשה קורה אחרי שאתם עוזבים את חדר הוועדה. החלטתו של הרופא המומחה תירשם ותפורט בפרוטוקול. ההחלטה הרפואית תתייחס להשפעת הליקויים הרפואיים על היכולת לעבוד ולהשתכר. לאחר מכן תישלח אליכם הודעה עם עותק של פרוטוקול הוועדה.

מעוניינים במידע נוסף על ועדה רפואית ביטוח לאומי? ד"ר אבו עמשה הוא מומחה ברפואת שיקום וחוות דעת רפואיות. הוא שימש כרופא בלשכה הרפואית בביטוח לאומי והיה אחראי תחום נכות כללית ושירותים מיוחדים. לקביעת פגישת ייעוץ השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.

תוכן עניינים

לקביעת תור, השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם: