שיקום אורתופדי הוא תהליך התאוששות ממושך, לרוב לאחר ניתוח אורתופדי או פגיעה, שהובילו לקשיים תפקודיים שפגעו בעצמאות של המטופל. המטרה המרכזית של השיקום, היא לאפשר למטופל לתפקד באופן עצמאי ולחזור לשגרת חייו כפי שהייתה לפני הפגיעה, ככל הניתן. מתי יש צורך בשיקום אורתופדי? היכן ניתן לבצע אותו? ומהו הצעד הראשון? כל הפרטים במאמר הבא.
באילו מקרים יש צורך בשיקום אורתופדי?
שיקום אורתופדי עשוי להתאים למגוון רחב של מצבים, לרבות החלפות מפרקים (בעיקר ברך או ירך), קטיעות גפיים, פגיעות גב ועמוד שדרה, שברים, כוויות וחבלות חמורות אחרות על רקע תאונות. חשוב לדעת כי ישנן מסגרות שיקום שונות, כולל שיקום בקהילה, על בסיס של אשפוז יום במרכזים ייעודיים לשיקום. וישנו גם שיקום פרטי (לא במסגרת קופת החולים), שיכול להתבצע בבית המטופל או במכון ייעודי. היעדים המרכזיים של השיקום, הם השבת יכולת תפקוד עצמאית וניידות למטופל, לרבות ביצוע פעולות יומיומיות, כמו אכילה, לבישת בגדים ועוד.
כיצד מתחילים?
הצעד הראשון בתהליך שיקום אורתופדי לרוב מתחיל ברופא השיקומי. הרופא השיקומי מנהל את התהליך, שמתחיל בבניית תוכנית שיקום פרטנית ומפורטת, בהתאם לצרכיו של המטופל. הרופא השיקומי יידע לבחור את אנשי המקצוע השונים שרלוונטיים לתהליך השיקום, הכוללים במרבית המקרים מרפאים בעיסוק, פיזיותרפיסטים, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, טכנאי מכשירים אורתופדים ומומחים נוספים במידת הצורך. כמו כן, במקרים הרלוונטיים, ניתן להתאים עזרים אורתופדיים ולהיעזר במכשירים אורתופדיים שונים, לרבות תותבות, סדים, נעליים רפואיות ועוד.
למה חשוב לעבור שיקום אורתופדי?
לאחר ניתוחים אורתופדיים ופציעות שונות, מטופלים רבים נאלצים להתמודד עם שינויים רבים ושגרת חיים חדשה. ללא טיפול שיקומי, בעיות אורתופדיות מסוימות עלולות לחזור או להחמיר והיכולת התפקודית עשויה להיפגע באופן משמעותי. מעבר לצורך הפיזי, יש גם את החשיבות של תמיכה נפשית ורגשית בתקופה המתאפיינת בשינויים רבים, המסופקת בתהליך השיקומי. חשוב להדגיש כי ללא שיקום אורתופדי, החזרה לשגרה עשויה להיות קשה ואף בלתי אפשרית. בעזרת תהליך שיקומי ניתן להפחית כאבים, לשפר טווח תנועה, לשפר את יכולת הניידות ולהביא לעלייה משמעותית באיכות החיים. ולא פחות חשוב מכך, תהליך השיקום מסייע גם למשפחה ולחברים בסביבתכם להתמודד עם המצב ולספק את התמיכה שמטופלים זקוקים לה.
מעוניינים בפרטים נוספים לגבי שיקום מסוג זה? ד"ר אבו עמשה הוא מומחה ברפואת שיקום, בעל ניסיון רב בתחום, שכיהן כרופא שיקום בכיר במסגרות שיקום שונות. לקביעת פגישת ייעוץ השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.