חוות דעת רפואית לבית משפט

במקרים של תאונות (תאונת דרכים, תאונת עבודה, תאונה בבית) או של מחלות המביאות לפגיעות ממושכות ולנזק בלתי הפיך הדורש שיקום ממושך, יהיה צורך במינוי מומחה שיקומי שיערוך חוות דעת רפואית שיקומית. המומחה השיקומי ידע להתייחס לפגיעות הקשות המרובות והמורכבות של התובע. בין שמדובר באחוזי נכות, פיצויים או זכאות להטבות אחרות – יש להגיש תביעת נזיקין לבית משפט, שבמסגרתה נדרשת חוות דעת רפואית משפטית. מהי חוות דעת רפואית שיקומית? באילו מקרים יש צורך במינוי מומחה שיקומי ומתי נדרשת חוות דעת רפואית לבית משפט? ואיך היא אמורה להיראות? כל הפרטים במאמר הבא.

מהי חוות דעת רפואית לבית משפט?

חוות דעת רפואית היא מסמך משפטי הנכתב על ידי רופא שיקום מומחה. מסמך זה מפרט את מצבו הרפואי של הנפגע ואת צרכיו השיקומיים לצורך קבלת שיקום מתאים ופיצויים מגופים שונים, לרבות ביטוח לאומי, חברות ביטוח ועוד. החוק במדינת ישראל קובע כי יש לצרף חוות דעת רפואית לכל תביעת נזקי גוף המגיעה לבית המשפט. חשוב להדגיש כי חוות דעת רפואית משפטית היא מסמך שמקביל למתן עדות בשבועה בבית המשפט.

באילו מקרים יש צורך בהגשת חוות דעת רפואית לבית משפט?

כפי שצוין לעיל, החוק בישראל קובע כי יש להגיש חוות דעת רפואית לבית משפט בכל תביעת נזיקין (נזקי גוף). שני המקרים העיקריים שמצריכים הגשת חוות דעת רפואית משפטית הם: תביעות רשלנות ותביעות נזיקין. אלה כוללים בין היתר: תביעות רשלנות רפואית, תביעות תאונות עבודה או מחלת מקצוע, תאונות דרכים, אובדן כושר עבודה ואובדן יכולת השתכרות, ניידות ותביעות לקצין התגמולים של משרד הביטחון.

חוות דעת רפואית משפטית

אילו דברים עיקריים חוות הדעת שיקומית תכלול?

ישנם כמה דברים שצריכים להיכלל בתוך חוות דעת רפואית שיקומית לבית משפט:

  • נסיבות הפגיעה.
  • פירוט הנזקים (לרבות ממצאי בדיקות רפואיות שונות שהתבצעו).
  • ממצאי הערכה תפקודית.
  • התייחסות ליכולת לבצע פעולות בסיסיות – BADL (Basic Activities of Daily Living) ופעולות מורחבות – IADL (Instrumental Activities of Daily Living).
  • קביעת צורך לעזרת הזולת (או במילים אחרות – צורך בסיוע סיעודי).
  • תדירות המעקב אצל רופאים מומחים בעתיד וטיפולים או ניתוחיים עתידיים, לרבות טיפול תרופתי.
  • צורך ותדירות טיפולים של מקצועות הבריאות: פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, פסיכולוגיה, קלינאות תקשורת, הידרותרפיה, צורך באביזרים/מכשור עזר, כיסא/מתקני רחצה.
  • מכשור עזר להליכה: סדים, הליכון, קביים. נעליים אורתופדיות, תותבות/פרוטזות לגפיים תחתונות, לגפיים עליונות.
  • התאמת דיור: יכולה לכלול המלצה על נגישות אל הבית ובתוך הבית, זמינות מעלית, התקנת מאחזים בבית, בשירותים ובמקלחת, המלצה על הרחבת פתחים ומעברים בדירה כדי לאפשר מעבר של כיסא גלגלים.
  • המלצות על אביזרי עזר לניידות בתוך ומחוץ לבית: כיסא גלגלים ידני, כיסא גלגלים ממונע, המלצה על רכב מותאם, קלנועית ועוד.
  • הערכה וקביעת אובדן כושר השתכרות, המלצות במידות הצורך על הכשרה מקצועית/ שיקום מקצועי, המלצות על פעילות פנאי.
  • התייחסות לתחזית להחמרה ולתוחלת חיים או לתוחלת חיים צפויה.
  • יש לצרף לחוות הדעת הרפואית כל מסמך רפואי רלוונטי לתביעה.

איך בוחרים מומחה לצורך חוות דעת רפואית לבית משפט?

חוות דעת רפואית לבית משפט יכולה להשפיע באופן משמעותי על מצבו הכלכלי והרפואי של הנפגע. ללא חוות דעת רפואית מטעם רופא שיקום מומחה, בית המשפט עלול לפסוק סכום פיצויים נמוך ממה שהנפגע זכאי לו – או במקרים מסוימים אף עשוי לדחות את התביעה על הסף. לכן חשוב לבחור היטב את רופא השיקום המומחה שתיעזרו בו לצורך חוות הדעת. מומלץ לפנות לרופא מומחה בתחום השיקום, שמנוסה בכתיבת חוות דעת רפואיות שיקומיות ויידע להעריך בצורה המדויקת ביותר את היקף הצרכים השיקומיים והפיצויים והשירותים הרפואיים הנדרשים.
מעוניינים במידע נוסף אודות חוות דעת רפואית שיקומית לבית משפט? ד"ר כפאח אבו עמשה הוא מומחה בחוות דעות רפואיות ויועץ שיקומי בכיר בעל ניסיון רב בתחום זה. בעבר שימש פוסק רפואי בוועדות רפואיות של הביטוח הלאומי. לקביעת פגישת ייעוץ השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.

תוכן עניינים

לקביעת תור, השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם: