כאשר אדם חווה פגיעה ביכולת התפקוד, כתוצאה ממחלה או תאונה, נדרש תהליך שיקומי שמטרתו הגדלת עצמאותו, ושיפור יכולתו התפקודית, עד כמה שניתן. תהליך השיקום כולל מגוון טיפולים רב תחומיים ממקצועות הבריאות, ביניהם גם טיפולי פיזיותרפיה, שהם בעלי חשיבות רבה בהחזרת המטופל לתפקוד מירבי ולשיפור איכות חייו. אז מהי פיזיותרפיה שיקומית ומתי יש צורך בה? כמה זמן היא נמשכת? על הכל נענה במאמר הבא.
מהי פיזיותרפיה שיקומית?
תפקיד הפיזיותרפיה בשיקום הוא לסייע למטופלים הסובלים מפגיעה גופנית ו/או מגבלה בתנועה לחזור לתפקוד, הן במסגרת ביתית והן במסגרות אחרות, כמו עבודה, לימודים וכדומה. לרוב, טיפולי הפיזיותרפיה משתלבים יחד עם צוותים רב-מקצועיים אחרים כבר בזמן האשפוז בבית החולים, וימשיכו במסגרת הקהילה באשפוז יום שיקומי או במכון פיזיותרפיה (דרך קופת החולים או באופן פרטי), או בשיקום ביתי – פיזיותרפיסט/ית שמגיעים לבית המטופל, בשילוב עם מקצועות בריאות אחרים (לדוגמה ריפוי בעיסוק).
חשוב להדגיש כי אופי הטיפול הפיזיותרפי משתנה בהתאם לצרכיו הפרטניים של המטופל, שייקבעו על ידי מומחה ברפואת שיקום בעת בניית תוכנית השיקום. לאורך תהליך השיקום הפיזיותרפיסט מעריך את מצב החולה ומציב מטרות טיפול עדכניות, בהתאם למצבו של המטופל במטרה לקדמו בתהליך השיקום.
מתי יש צורך בפיזיותרפיה בתהליך השיקום?
הצורך בטיפולי פיזיותרפיה שיקומית ייקבע בהתאם לסוג ואופי הפגיעה, על ידי מומחה ברפואת שיקום, שמאבחן את המטופל ומתאים לו תוכנית שיקום. לרוב, פיזיותרפיה תשתלב בין היתר בתהליכי השיקום הבאים:
- שיקום אורתופדי – פגיעות אורתופדיות מורכבות, בעקבות פציעות ספורט, ניתוחים אורתופדיים (כמו החלפת מפרקים), קטיעות, תאונות דרכים ועוד.
- שיקום נוירולוגי – בעקבות פגיעה במערכת העצבים המרכזית או ההיקפית , מחלות (פרקינסון, טרשת נפוצה) ועוד.
- שיקום במצבי כאב והגבלות תנועה במערכת השלד.
- שיקום הפרעות יציבות ומערכת שיווי משקל.
- שיקום נשימתי – מיועד בעיקר לשיפור תפקוד שרירי הנשימה, סילוק הפרשות ושיפור אוורור הריאה.
- שיקום לגיל השלישי – בהתחשב בשינויים שמתחוללים במערכות הגוף עם הגיל, תכנית השיקום היא הדרגתית ואיטית. תהליך השיקום במטופל בגיל השלישי שונה משיקום צעירים. במקרה זה טכניקות השיקום כוללות טכניקות ידניות, שימוש במכשור עזר לחיזוק שרירים, הגדלת טווחי תנועה והעלאת סיבולת.
כמה זמן נמשכת פיזיותרפיה שיקומית?
חשוב להדגיש כי משך, תדירות ועוצמת טיפולי הפיזיותרפיה נקבעים בהתאם לאופי המחלה ובהתאם לתוכנית שיקום, לפי הנחיות רפואיות ובתיאום עם הרופא השיקומי. כמו גם לפי צורכי המטופל, יכולותיו וקצב התקדמותו בתהליך. כדאי לזכור כי בפגיעות מורכבות, פיזיותרפיה היא חלק מתהליך מקיף וממושך, ולכן במרבית המקרים טיפולים בודדים בלבד לא יספיקו, אלא רק סדרת טיפולים. ישנה חשיבות רבה להשתתפותו של המטופל ולקיחת אחריות על עצמו בתהליך השיקום, לרבות תרגול עצמי – כדי להגיע ליעדים שהוצבו בתהליך השיקום. ההתמדה שלכם יכולה במידה רבה להשפיע על תוצאות השיקום, אך מובן שגם פרמטרים שאינם תלויים בכם, כמו חומרת הפגיעה ומצבכם הבריאותי – משפיעים גם כן.
ד"ר כפאח אבו עמשה הוא מומחה ברפואת שיקום, בעל ניסיון עשיר בתחום. ד״ר אבו עמשה שימש כיועץ שיקומי, וכן כרופא מנהל ומבקר שירותי רפואה שיקומית בקופת חולים. לקביעת פגישת ייעוץ השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.