חוט השדרה הוא חלק ממערכת העצבים המרכזית. הוא מהווה המשך של גזע המוח, וקושר את המוח עם שאר איברי הגוף. פגיעה בחוט השדרה מנתקת את הקשר של המוח עם אברי הגוף. עקב כך, נפגעת השליטה באברי הגוף מתחת לגובה הפגיעה. התוצאה עלולה להיות שיתוק מלא או חלקי. הפגיעה יכולה להביא להפרעה תפקודית קשה, זאת מעצם העובדה שהריפוי במערכת העצבים מועט – בשונה מאברי גוף אחרים. במאמר זה נתמקד בפגיעות בחוט השדרה, כיצד נראה שיקום נפגעי חוט שדרה ומה הוא כולל.
כיצד נגרמות פגיעות בחוט השדרה?
הסיבות לפגיעות בחוט השדרה נחלקות לשני סוגים עיקריים:
גורם חיצוני – חבלות, תאונות דרכים, נפילות, פצועי מלחמה וכדומה.
גורם פנימי – מחלות (ניווניות, אוטואימוניות), גידולים, מומים ומחלות אידיופטיות (שהגורם אינו ידוע).
סוגי פגיעות בחוט השדרה
כשאנו עוסקים בפגיעות בחוט השדרה, חשוב להבדיל בין פגיעות שלמות לפגיעות חלקיות. פגיעה שלמה משמעותה אובדן מלא של היכולת המוטורית והתחושתית מתחת לאזור הפגיעה, הכוללת חוסר שליטה בסוגרים ופגיעה בתפקוד המיני. פגיעה חלקית משמעותה אובדן חלקי של היכולת המוטורית והתחושתית, כלומר חלק מהיכולות הללו נשמרות. גם בשני סוגי הפגיעות הללו ישנן רמות פגיעה שונות; פגיעה חלקית יכולה לכלול יותר מ-50% שרירים פעילים מתחת לאזור הפגיעה, וישנה פגיעה חלקית שבה מרבית השרירים לא יכולים לפעול. כמו כן, גם רמת הפגיעה המוטורית והנוירולוגית יכולה להשתנות – למשל גובה הפגיעה ברמה של חוט שדרה צווארי, גבי או מותני.
שיקום נפגעי חוט שדרה
למרות שפגיעה בחוט השדרה נחשבת קשה ומורכבת, עדיין ניתן לשפר באופן משמעותי את איכות חייהם של נפגעי חוט שדרה, בעזרת תוכנית שיקום מותאמת אישית. תוכנית השיקום נבנית על ידי מומחה ברפואת שיקום, שמבצע אבחון מקיף, המאפשר לו להבין את צרכיו השיקומיים של המטופל. בהתאם לכך הוא בוחר תוכנית התערבות שיקומית שתכלול מגוון טיפולים ומומחים רלוונטיים, שיאפשרו לו להשתקם ולהשיב תפקוד ככל הניתן.
מה כוללת תוכנית שיקום נפגעי חוט שדרה?
תוכנית שיקום נפגעי חוט שדרה תשתנה מאדם לאדם, בהתאם למצבו הבריאותי ורמת הפגיעה, אך באופן כללי תמיד ניתנת חשיבות רבה לאספקטים הבאים:
- מניעת התדרדרות המצב הנוירולוגי והתפקודי.
- מניעת הופעת סיבוכים, לדוגמא מניעת הופעת פצעי לחץ.
- טיפולים להפחתת טונוס שרירי מוגבר – ספסטיות.
- התאמת דיור בהתאם לצרכיו ומוגבלותו של המטופל .
- שימוש באמצעי עזר תומכים כגון סדים, גבס.
- שיקום וניידות, כיסא גלגלים ורכב רפואי.
- שיקום תעסוקתי.
- מתן כלים להתמודדות פיזית ורגשית עם המצב החדש.
התוכנית היא רב-תחומית וכוללת אנשי מקצוע שונים מתחומי הרפואה ומקצועות הבריאות וטיפולים רבים ומגוונים, לרבות: פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, קלינאות תקשורת, עבודה סוציאלית, פסיכולוגיה שיקומית, שיקום מיני, טיפול בכאב כרוני ועוד.
ד״ר אבו עמשה הוא מומחה ברפואת שיקום ובעל ניסיון עשיר בתחום, לרבות שיקום נפגעי חוט שדרה. למידע נוסף וקביעת פגישת ייעוץ התקשרו למספר הטלפון בתחתית העמוד.