שיקום נפשי, המכונה גם שיקום פסיכיאטרי, הוא תהליך שמטרתו לסייע לאנשים המתמודדים עם פגיעות נפשיות להשתלב בחזרה בקהילה ולשפר את יכולת התפקוד שלהם בתחומים שונים בחיים, לרבות תעסוקה, השכלה, בריאות וחברה. פגיעות נפשיות יכולות לשבש באופן משמעותי את חיי היומיום של המתמודדים עמן, ורבים מהם מתקשים להבין איך לחזור לנהל חיי שגרה. רבים לא יודעים אם ואיך יוכלו להשתלב בשוק העבודה, מתקשים בניהול חיי חברה ולפיכך זקוקים להכוונה וסיוע לצורך חזרה למסלול חיים שגרתי ככל הניתן. בדיוק לשם כך ניתן לקבל סל שיקום ממשרד הבריאות, המציע קשת רחבה של שירותי שיקום למתמודדי נפש שנמצאו זכאים לכך.
מה כולל שיקום נפשי?
כאמור, השירותים המוצעים כחלק מסל שיקום למתמודדי נפש שזכאים לעבור שיקום נפשי הם מגוונים וכוללים תחומים שונים של החיים. השירותים כוללים תעסוקה, השכלה, דיור, סומכות שיקומית, סיוע למשפחות נפגעי נפש, טיפול דנטלי מותאם, חונכות חברתית, תיאום תוכנית שיקום בקהילה וחברה ופנאי. בכל קטגוריה קיים מגוון רחב של שירותים, והבחירה בכל שירות וסיוע נעשית באופן פרטני עבור כל אדם שזכאי לך, בהתאם לצרכיו השיקומיים וכן לפי רצונותיו ויכולותיו.
מגוון רחב של מסגרות שיקומיות
חשוב לזכור כי קיימות מסגרות רבות ושונות המספקות שיקום נפשי, ולכן ניתן לקבל סיוע באופן הנוח ביותר עבורכם. אנשים מסוימים מעדיפים לקבל ליווי אישי בביתם, ואילו אחרים רוצים להישאר במסגרת טיפולית ובמקביל לקבל ייעוץ וליווי שם. ישנם גם מרכזים קהילתיים שונים המיועדים למתמודדי נפש ולמשפחותיהם, שיכולים לעזור לכם לא רק בתהליך השיקומי, אלא גם במימוש הזכאות למגוון השירותים הקיימים.
כיצד מקבלים שיקום נפשי?
כדי לקבל שירותי שיקום נפשי ממשרד הבריאות, יש לעמוד בקריטריונים הבאים:
- תושבות ישראלית.
- גיל 18 ומעלה.
- נכות רפואית (בשל הפרעה נפשית) בשיעור של 40% לפחות, שנקבעה על ידי ביטוח לאומי או על ידי פסיכיאטר מוסמך לקביעת אחוזי נכות.
הגשת תביעת נכות לביטוח הלאומי מצריכה חוות דעת רפואית של מומחה, בהתאם לפגיעות הנפשיות והרפואיות הרלוונטיות.
ד"ר אבו עמשה הוא מומחה ברפואת שיקום וחוות דעת רפואיות לגופים שונים. בעבר שימש יועץ ופוסק רפואי בוועדות רפואיות של הביטוח הלאומי. לקביעת פגישת ייעוץ השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.