תפקיד קלינאי תקשורת בשיקום

רבים חושבים כי תפקידם של קלינאי תקשורת מתמקד רק בטיפול בבעיות דיסלקציה והגייה אצל ילדים. אך למעשה קלינאות תקשורת כוללת תפקידים רבים, לרבות אבחון, הדרכה, ייעוץ למניעה, כמו גם טיפול בבעיות בליעה, דיבור, שפה ותקשורת. זה כולל גם טיפול במבוגרים הנמצאים בתהליך שיקום וסובלים מאפזיה (פגיעה בכישורי השפה), פגיעה באיכות הקול, קשיי דיבור ובעיות בליעה. התופעות הללו יכולות להתרחש כתוצאה משבץ מוחי, גידול מוחי, חבלה בראש או מחלות שונות. אילו הפרעות תקשורת עשויות להתפתח לאחר תאונה/מחלה? כיצד קלינאי/ת תקשורת משתלב/ת בתהליך השיקום? איך הטיפול נראה בקשיי שפה ותקשורת? כל המידע במאמר הבא.

אילו הפרעות תקשורת מצריכות טיפול של קלינאי תקשורת?

הפרעות התקשורת העיקריות שעלולות להיגרם כתוצאה מתאונה/מחלה כוללות:

אפזיה – פגיעה בכישורי השפה הנגרמת כתוצאה מנזק מוחי, ומתבטאת בדרכים שונות, לרבות הפרעת דיבור וקשיי הבנה, קריאה וכתיבה. הפגיעה ביכולת התקשורת יכולה להתבטא בדרגות חומרה שונות.

הפרעות קול – הפרעות אלה לרוב נגרמות כתוצאה מבעיות במיתרי הקול או במערכת הנשימה, לרבות שיתוק מיתר קול, פגיעה בתפקוד הריאתי, היצרות קנה הנשימה ועוד. כל אלה עשויים להוביל לפגיעה באיכות הפקת הקול, המתאפיינת בצרידות, קול מקוטע וקול חלש, לעתים עד כדי חוסר יכולת הפקת קול.

קשיי דיבור – אירועי מוחי יכול להוביל לפגיעה באזורי המוח שאחראיים על שליטה בשרירי הפנים והלשון, וכתוצאה מכך הדיבור עשוי להיפגע. קשיי היגוי ומאמץ בדיבור הם חלק מן התופעות שיכולות להקשות רבות על יכולת התקשורת.

הפרעות בליעה – נזק מוחי שפוגע בסנכרון של מערכת השרירים המרכיבים את מנגנון הבליעה, ויכול להוביל לקושי רב ביכולת האכילה והבליעה.

קלינאי תקשורת בשיקום

קלינאי/ת תקשורת בתהליך השיקום

ראשית, חשוב להדגיש כי השיקום מתחיל בהסתכלות כוללנית על מצב המטופל וצרכיו. רופא מומחה ברפואת שיקום מאבחן את המטופל, ובונה תוכנית התערבות שיקומית פרטנית. התוכנית משלבת צוות שיקומי רב-תחומי, בשיתוף פעולה עם מומחים רפואיים ואנשי מקצועות הבריאות מתחומים שונים, לרבות קלינאי תקשורת. הערכה מעמיקה על ידי קלינאי תקשורת תגדיר את צרכי המטופל בתחום זה, כולל תוכנית התערבות עם מטרות תפקודיות. תוכנית הטיפול תהיה מותאמת אישית ומכוונת לצורכי המטופל. לבסוף, התוכנית בתחום התקשורת תשתלב עם שאר יעדי תהליך השיקום שהוגדרו על ידי שאר הצוות. ישנה חשיבות רבה לשיתוף פעולה מצד המטופל בתהליך השיקום לצורך הצלחתו, כמו גם לסביבתו הקרובה, ובני המשפחה לצורך שיפור יכולת התקשורת.

הטיפול לרוב יכלול תרגילים לשיפור התפקוד והקניית כלים המאפשרים תקשורת על אף הקשיים, כמו יישום טכניקות מפצות ותקשורת חלופית להעברת מסרים, שימוש בעזרים (למשל כתיבה) וכדומה. תרגילים לשיפור ההגייה ושיפור איכות הקול נכללים גם כן בתהליך הטיפול. נוסף על כך, ניתן לטפל בהפרעות בליעה על ידי מזון מותאם, וכן ביצוע תרגילים ייעודיים לשיפור מנגנון הבליעה.

למידע נוסף על תהליך השיקום וקביעת פגישת ייעוץ אצל ד״ר אבו עמשה, מומחה ברפואת שיקום – השאירו פרטיכם ואנו נשמח לחזור אליכם בהקדם.

תוכן עניינים

לקביעת תור, השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם: