ביטוח סיעודי מיועד לספק מענה עבור אנשים הנמצאים במצב סיעודי באופן פתאומי, בשל מחלה או פציעה, שהובילו לירידה במצב הבריאותי ולפגיעה משמעותית ביכולת התפקוד. כתוצאה מכך, הם נעשים תלויים בסביבתם לצורך ביצוע פעולות יומיומיות, לרבות קימה מישיבה/שכיבה, רחצה, אכילה ושתייה, עשיית צרכים ועוד. במאמר זה תמצאו מידע על מיצוי זכויות ביטוח סיעודי פרטי.
מתי עשוי לעלות הצורך בביטוח סיעודי?
לרוב, הצורך בסיוע סיעודי עולה בגיל המבוגר, ובהתאם לירידה במצב הבריאותי וביכולת התפקוד המתרחשת עם השנים ככל שעולים בגיל. עם זאת, ישנם כמובן גם מקרים של צעירים המוגדרים במצב סיעודי, לאחר מחלה קשה או פציעה (למשל בתאונת דרכים או תאונת עבודה). הטיפול באדם סיעודי הוא מתמשך ומקיף, ולפיכך עלותו גבוהה ויכולה לנוע בין כ-10 אלף ש״ח בחודש ועד לכ-20 אלף ש״ח. לאנשים רבים אין יכולת כלכלית המאפשרת לשלם סכומים אלה מדי חודש, במיוחד כאשר רבים מהם חווים פגיעה גם בפרנסה. כתוצאה מכך, עשוי לעלות הצורך בסיוע מימון הטיפול, ובביטוח סיעודי.
אילו אפשרויות זמינות לקבלת מימון עבור חולים סיעודיים?
אחת האפשרויות היא קבלת גמלת סיעוד מהביטוח הלאומי, שתלויה בעמידה בתנאי הזכאות ובמידת התלות (הנבדקת במבחן תלות) של מגיש הבקשה. כמו כן, גמלת הסיעוד תלויה גם בסכום ההכנסה החודשית של מגיש הבקשה ובמצבו המשפחתי. אפשרות נוספת היא רכישת ביטוח סיעודי קבוצתי בקופת החולים, שניתן להצטרף אליו בכל גיל ובהתאם לרקע הרפואי של המבוטח. חשוב לדעת כי פוליסה זו לא מכסה מקרים שבהם המצב הסיעודי נגרם בעקבות תאונת דרכים ותאונת עבודה. האפשרות השלישית היא ביטוח סיעודי פרטי, הניתן לרכישה אצל אחת מחברות הביטוח הפרטיות.
מימוש זכויות ביטוח סיעודי פרטי
פוליסת הסיעוד הפרטית היא חוזה שנחתם בין המבוטח לבין חברת הביטוח. בחוזה מתחייב המבוטח לשלם תשלום חודשי לחברת הביטוח, המתחייבת בתמורה לסכום כסף מסוים שישולם אם וכאשר המבוטח יהיה בעתיד במצב המוגדר סיעודי.
חשוב לדעת כי ישנם שני קריטריונים שיש לעמוד לפחות באחד מהם, לצורך הגדרת ״מצב סיעודי״ ומימוש הזכאות לביטוח סיעודי:
- ביצוע מבחן תלות (ADL), הבודק יכולת לבצע פעולות יומיומיות.
- אבחון על ידי רופא מומחה הקובע כי החולה במצב סיעודי עקב תשישות נפש (פגיעה קוגניטיבית בשל אלצהיימר או מחלה דמנטית אחרת).
כדאי לציין כי אופן מימוש זכויות הביטוח הסיעודי הפרטי עשוי להשתנות ממבוטח למבוטח, בהתאם לתנאים הפרטניים של פוליסת הביטוח שלו. לרוב, תידרשו ראשית כל להגיש מסמכים רפואיים ו/או תיעוד לכך שהמוסד לביטוח לאומי אכן מגדיר אתכם במצב סיעודי. במקרים רבים, חברות הביטוח ישלחו נציגים מטעמן כדי לוודא כי אכן המבוטח נמצא במצב סיעודי. כמו כן, תנאי הפוליסה יקבעו כיצד התשלום יגיע מחברת הביטוח. בחלק מהמקרים התשלום יגיע רק לאחר הצגת קבלות על רכישת אמצעי עזר ושירותי סיעוד, ומקרים אחרים התשלום יגיע בצורת תשלום קבוע חודשי.
ד"ר כפאח אבו עמשה הוא מומחה ברפואת שיקום, בעבר היה אחראי תחום נכות כללית במוסד לביטוח לאומי. למידע נוסף על מיצוי זכויות ביטוח סיעודי פרטי וקביעת פגישת ייעוץ ניתן להשאיר פרטים ואנו נשמח לחזור אליכם בהקדם.