רופא שיקום

רפואה פיזיקלית ושיקום היא תחום רפואי עם גישה רב תחומית, שמטרתו העיקרית היא לסייע למטופל לחזור ליכולת תפקוד עצמאית, ככל שניתן, לאחר מחלה או פציעה. אופי ותוכנית השיקום נקבעים על ידי רופא שיקום, תוך התחשבות במצבו של המטופל והפגיעה או המחלה ממנה הוא סובל. אז, מהם התחומים בהם רופא השיקום מוסמך לטפל ומתי חשוב לפנות אליו? כל התשובות נמצאות כאן.

מהם תחומי ההתמחות של רופא השיקום?

רופא שיקום יכול לסייע במקרים של מחלה או פציעה הפוגעת ביכולות התפקודיות ובאיכות החיים. מקרים אלו כוללים פגיעות בדרגות חומרה שונות במבנה ובתפקוד השלד והשרירים, פציעות שגרמו לפגיעות נוירולוגיות וקוגניטיביות, פגיעות שהובילו לקשיים מוטורים וירידה ביכולת התפקוד והגבלה ביכולת להתנהלות עצמאית, כמו כן מקרים של אנשים הסובלים ממחלות ראומטיות כרוניות כמו דלקת מפרקים ועוד.

רופא שיקום

האם יש כמה סוגי שיקום?

 להלן חלק מתחומי עיסוקה של רפואת השיקום:

  • שיקום אורתופדי – מטרתו של השיקום האורתופדי היא לסייע למטופלים הסובלים מפגיעות בגפיים, בעמוד השדרה, או אנשים אשר נולדים עם מומים במערכת התנועה. פעמים רבות, השיקום האורתופדי יכלול טיפולי פיזיותרפיה, התאמת כלי עזר כמו כסאות גלגלים ועוד.
  • שיקום נוירולוגי – סוג שיקום זה נועד לסייע לאנשים הסובלים מפגיעות נוירולוגיות ( פגיעה עצבית), בין אם היא נובעת ממחלה או מפציעה. לדוגמא פגיעות ראש מחבלה או מחלה, פגיעות חוט שדרה ופגיעות במערכת העצבים ההיקפית – כלומר מערכת עצבים בגפיים. . מטרת השיקום הנוירולוגי הוא לאפשר למטופלים חזרה לתפקוד שהיה טרם הפגיעה או המחלה ככל הניתן, לצד מתן כלים שיסייעו בהתמודדות עם המצב החדש.
  • שיקום קימום , בשפה המקצועית DECONDITIONING – סוג שיקום זה מיועד לסייע למטופלים הסובלים מפגיעה תפקודית בעקבות מחלה קשה או אשפוז ממושך בבית חולים.

כדאי לדעת כי לצד מקרים של פגיעות או מחלות חמורות בילדים, ישנן פגיעות מולדות בקרב ילדים לכן תהליך השיקום ייראה מעט אחרת. פגיעה או מחלה אצל ילדים עלולה להשפיע בצורה ניכרת על השגת התפתחות תקינה תואמות גיל. בתהליך שיקום ילדים, יש לקחת בחשבון את תהליכי הגדילה, ההתפתחות והלמידה במידה התואמת את גילם.

מתי חשוב לפנות לרופא שיקום?

חשוב לפנות לרופא שיקום בכל מקרה של פציעה מורכבת, ובפרט כאשר ישנה פגיעה ביכולות התפקדויות ובאורח החיים של המטופל. יש לזכור כי ההליך השיקומי ישתנה מאדם לאדם, בהתאם לאופי הפציעה ובהתאם לאופן שהיא משפיעה על חייו. ישנם מספר כלים שיקומיים בהם ניתן להשתמש על מנת לנסות ולסייע למטופל לחיות חיים מלאים ועצמאיים ככל הניתן. כלים אלו יכולים לכלול טיפול פיזיותרפיה, התאמת מכשור עזר, ריפוי בעיסוק, טיפולים פסיכולוגים ועוד.

במקרים של פציעה הפוגעת באיכות החיים, הפנייה לרופא השיקום חשובה מאין כמותה. אם אתם זקוקים לייעוץ בנושא, ד"ר כפאח אבו עמשה, מומחה ברפואת שיקום, יכול להיות הכתובת עבורכם. לד"ר אבו עמשה ניסיון קליני עשיר בתחום רפואת השיקום, לצד ניסיון במתן חוות דעת רפואיות עבור קופות החולים השונות והביטוח הלאומי.

תוכן עניינים

לקביעת תור, השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם: